Strategie:

Firma Arhi Acces SRL a luat ființă in anul 2017 prin intermediul Programului “Start-up Nation 2017” (contract de finanțare – RUE nr. 7642/03.11.2017).

Esenta afacerii firmei Arhi Acces SRL consta in furnizarea de servicii de proiectare de arhitectura si de consultanta arhitecturala in domeniul accesibilitatii in mediul construit.

Persoanele cu dizabilitati, persoanele in varsta si cele cu dificultati de mobilitate temporara reprezinta impreună 40% din populatia Europei. In Romania, in anul 2016, conform statisticilor oferite de ANPD (Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Dizabilitati) numarul total al persoanelor cu dizabilitati declarate este de 779.814, dintre care 284.866 persoane sunt certificate cu handicap grav. Aceste persoane nu trebuie ignorate si nici excluse din viata publica. In anul 2007, ANPD a intocmit un raport privind „Situatia accesibilizarii mediului inconjurator la nivelul intregii tari, in orasele cu peste 50 de mii de locuitori” furnizand date privind accesibilitatea cladirilor publice, aratand ca 46.96% din cladirile publice sunt neaccesibilizate.

In contextul unei diversitati in crestere si a unei populatii aflate intr-o continua imbatranire, este impetuos necesara proiectarea de medii construite accesibile, cu alte cuvinte, spatii ce respecta nevoile oamenilor, incurajand la randul lor respectul pe care oamenii trebuie sa il acorde mediului construit in care traiesc.

Firma Arhi Acces SRL va initia si se va implica in actiuni de promovare a accesibilitatii, a Designului Universal si a sustenabilitatii in mediul construit si in actiuni de constientizare a publicului larg asupra importantei specialistilor din domeniul in care opereaza (proiectarea de arhitectura accesibila).

Viziune:

  • o inalta calitate a serviciilor de proiectare si consultanta arhitecturala in domeniul accesibilitatii in mediul construit.
  • o puternica motivatie, angajare si atitudini profesionale din partea angajatilor firmei.
  • colaborari internationale cu organisme/societati care activeaza in domeniul accesibilitatii in mediul construit pentru schimb de bune practici.  
  • promovarea integrarii principiului de accesibilitate si Design Universal in programele educationale si in cursurile de formare pentru profesiile relevante conform HG 1175/20051 si Rezolutiei ResAP(2001)1 a Consiliului Europei.
  • promovarea implementarii si respectarii legilor si normativelor ce au in vedere protectia si drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Misiune:

  • consilierea publicului larg si a decidentilor cu privire la principiile accesibilitatii, Designului Universal si sustenabilitatii in mediul construit.
  • crearea de sanse egale de participare la viata sociala si economica a persoanelor cu nevoi speciale (persoane cu dizabilitati si persoane varstnice) prin proiectarea de spatii accesibile.
  • imbunatatirea calitatii vietii beneficiarilor prin proiectarea de locuinte de tipul “Lifetime Homes” care maximizeaza independenta, flexibilitatea, adaptabilitatea si calitatea vietii.